poniedziałek, 22 września 2014

49. Słodkie pożegnanie lata czyli ciasteczka dyniowe z powidłami śliwkowymi


Hej kochani, wracam po prawie miesięcznej przerwie. Przepraszam was, że mnie nie było, ale szkoła się zaczęła i mam coraz mniej czasu na bloga, ale w miarę możliwości postaram się dodawać nowe posty. Mogę wam powiedzieć, że szykują się wielkie zmiany na moim blogu.

Jak wiecie jutro zaczyna się już kalendarzowa jesień. Z tego powodu postanowiłem pożegnać lato na słodko. Połączyłem smak dyni, powideł śliwkowych i wyszedł naprawdę zaskakujący efekt. Oto przepis:


Składniki:

- 50 g masła
-1/3 szklanki brą
zowego cukru
-1/3 szklanki biał
ego cukru
-1 i 1/2 szklanki mą
ki pszennej
-3/4 łyż
eczki proszku do pieczenia
-3/4 łyż
eczki sody oczyszczonej
-1 łyż
eczka cynamonu
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
-1/4 szklanki oleju roślinnego

-2 jajka
-1 szklanka purée z pieczonej dyni
- powidła śliwkowe





Sposób przygotowania:

Przygotowujemy puree z dyni. Dynię dowolnej wielkości przekrajamy na pół, wydrążamy pestki i jeszcze przekrajamy na mniejsze kawałki. Dynię kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka. Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i miksujemy go blenderem na gładkie purée. Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na kawałki, wkładamy do miski, dodajemy cukier brązowy i biały, odstawiamy na bok. Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową i sól, dokładnie mieszamy. Masło ubijamy mikserem razem z cukrami przez około 2 - 3 minuty (cukier nie musi być całkowicie rozpuszczony). Następnie stopniowo, małym strumieniem wlewamy olej cały czas ubijając (około 1 - 2 minuty). Dodajemy po jednym jajku cały czas ubijając, w sumie przez około 2 - 3 minuty. Miksujemy z purée dyniowym a następnie z mieszanką mąki (tylko do połączenia się składników na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Nabierać łyżką masę (ma być czubata łyżka) i wykładamy ją na blaszkę zachowując około 3 cm odstępy. Masy nie należy rozsmarowywać, po prostu wyłożyć.   Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12 - 13 minut, aż ciasteczka urosną. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż się ostudzą. Przekładamy powidłami.
 


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz